About Me

My photo
Brunei
Hidup adalah Tanggungjawab. Bukan untuk dunia, tapi untuk DIA

Pages

Sunday, 17 June 2012

...Siapa 'Imam'ku .....?

Soalan Yang sering diajukan sejak akhir-akhir ni.... "Bila kawin?" "Cari tah boyfriend" bla bla bla .....

Isu kahwin 1 hal, Isu cari boyfriend 1 hal ... mungkin kalau dulu , isu "cari boyfriend" ni aku anggap benda biasa je, tapi sekarang tak, syukur Alhamdulillah kerana Allah telah memberikan petunjuknya padaku , syukur kerana Allah masih sayang padaku kerana tidak membiarkan diri ini terjerumus ke dalam satu hubungan "couple" yang langsung tidak mencerminkan imej Islam itu sendiri dan juga akan mengundang pelbagai mcm unsur kemaksiatan >.< astaghfirullah..... :'/

 kenapa perlu couple? untuk apa? utk sekadar ingin rasa dimiliki dan memiliki? kenapa tak nak terus kawin je? mungkin ada yg akan memberi alasan "nak kenal hati budi masing2 dulu" , betul ke dengan ber'couple' tu nnt akan kenal diri masing2? betul ke tak ada yg akan hipokrit? siapa yg nak tunjuk belang semasa ber'couple' kan? lagi pun klw dah CUKUP kenal sewaktu ber'couple' , apa lagi yg hendak dikenal ketika perkahwinan? hilanglah nikmat erti sebenar perkahwinan itu sendiri klw masing2 dah CUKUP kenal......

aku bknlah hendak menuding jari pada mereka yg punya teman lelaki ataupun wanita itu semuanya jahil dlm beragama , semoga kita sama2 diberikan hidayah dan petunjuk ke arah kebaikan, amiin :) ....

Tak salah jika kita ingin merasa disayangi dan dikasihi kerana itu memang fitrah manusia cuma tinggal kebijaksanaan kita untuk menyalurkannya ke landasan yg betul iaitu ikatan pernikahan.... dah HaLaL barulah awesome right? :)

Aku teringat kata2 ustazah ni aku lupa nama dia siapa , lebih kurang dia cakap mcm ni dalam ceramah dia...

Cinta itu memang sesuatu yg baik dan indah tetapi apabila ianya dilakukan dgn cara yg bertentangan dgn agama, ia akan 'memudaratkan' kita,  seperti contoh memakan gula, gula itu memang sesuatu yg HaLaL..... nak makan, makanlah, takde siapa nak larang.... tapi apabila kita mula makan BERLEBIHAN, ianya akan memudaratkan kesihatan kita,

Same goes to CinTa & Couple vs Cinta & Nikah .... :) , kita cukup bijak untuk menilai mana yg baik dan buruk kan? .... pilihlah yg tidak memudaratkan.... yg penuh barakah... penuh redha Allah....

Apabila Allah redha, insya Allah rumahtangga akan bahagia walaupun TANPA CINTA SEBELUM NIKAH ..... yang penting kita jaga hubungan kita dengan Allah, kita beri hati kita pada Allah... Insya Allah aku percaya, Allah akan beri sekeping hati yang terbaik buat kita...... Allah adalah pemilik hati yang hakiki ....

Kita tengok orang2 tua zaman dahulu, kebanyakan mereka kahwin ikut pilihan orang tua mereka, kita tengok mereka bahagia hingga akhir hayat kan? Ni lah namanya keberkatan dalam perkahwinan, jauh dari kemaksiatan dalam perhubungan sebelum pernikahan... Ya Allah kuatkanlah iman ini untuk menuruti perintahMu ... :')


Berbalik soal Jodoh...... Jodoh adalah Rahsia Allah... Sungguh aku tidak punya sebarang jawapan pada ketika ini jika ditanya "Bila nak kahwin?" ..... Biarlah ku serahkan semuanya pada sang pencipta hati..... mungkin si 'Dia' ketika ini masih juga tercari2 akan diri ini....

Buat Dirimu "Bakal Imamku" ......

Jika engkau ingin menyuntingku menjadi yang halal bagimu... Hormatilah diriku dengan menemui waliku... Bukan dengan mengajakku jauh dari keredhaan Allah, jauh dari jalan menuju syurgaNya  dengan hanya menjadikanku sebagai teman wanitamu, aku tidak ingin itu, aku hanya ingin menjadi pendamping halal bagimu untuk sama2 memimpin tanganku menuju SyurgaNya......

Wahai Bakal Imamku.....

Aku tahu saat ini kau masih tercari-cari diriku seperti mana ku mencari dirimu tapi aku yakin nama kita berdua sudah tertulis di dalam kitabNya ... cuma masa belum lagi tepat untuk mempertemukan kita, hanya Allah yang tahu bila..... hanya Allah yang tahu siapakah dirimu untukku dan siapakah aku buatmu..... Namun ku harap di dalam waktu pencarian kita ini, sama-samalah kita cuba memperbaiki iman kita agar kita mampu membina satu mahligai yang penuh cinta keranaNya ...

Wahai Bakal Imamku ..... bila waktu itu tiba... inginku berterima kasih padaNya kerana menganugerahkan dirimu buatku yang serba kekurangan ini, juga terima kasih padamu kerana sanggup memilih diri ini untuk menjadi yang halal bagimu.... sentiasalah menjadi imam buatku dan buat bakal anak2 kita agar menjadi anak2 yg soleh dan solehah.. ajarlah dan bimbinglah aku agar menjadi seorang isteri yang solehah... Amiin.....

Tapi semua ini masih menjadi rahsia Illahi.... jika kita tidak berkesempatan bertemu di dunia ini kerana mungkin besok bukan milikku lagi..... biarlah Allah mempertemukan kita di syurga nanti Amiin Ya Allah Ya Rahman.... kekasih hati yg kekal abadi...... :')



Ya Allah..... Engkau kurniakanlah bagi kami Jodoh Yang terbaik .... Yang Mendekatkan kami kepadaMu...... dan Jauhkanlah kami daripada seseorang yang akan menjauhkan kami daripadaMu :'/ ... Amiin.......






7 comments:

Anis said...

Tersentuh hati baca post awak ni bagus sangat. Salam kenal. Jemput datang ke blog saya

http://anisvitashop.blogspot.com/

Lensa Syuna said...

Terima kasih, sekadar utk ingatan bersama :) ... insya Allah :D

nurul said...

betul tuh.alhamdulillah allah memberi petunjuknya. ^_^

Lensa Syuna said...

Alhamdulillah :)

Adyn Adynda said...

Sugar~I cried while reading your post~~adui..jauh ke dalam lubuk hatiku bah kata-katamu ah~ :') :') Thanks for the post sugar! I love it very much! <3 <3 <3

roji said...

MasyaAllah, Sut. This one hits me to the core brabis :') Although pahit sometimes, Im so grateful and so much relieved to be unattached masa ani. Alhamdulillah, aku pun baru paham why it is sweeter for love after nikah. macam manith sungguh. X) "Jodoh adalah rahsia Allah" - I've always believed in that & jzkk for reminding me again. May Allah SWT bless us with our own imams to guide us to Jannah i'Allah. Amin ya Rabb :)

Lensa Syuna said...

Noni~~ :') , i jz feel wanna let it out sj huhu :') my pleasure, together ingat mengingati psl aku ni pun bleh lalai ni >.< , love u! huggsss <3 <3 <3


Ar-Roz :'DDDD no worries we sama2 learned from mistakes and the past yea? yg penting we try to be better now and in the future, insya Allah to get redha Allah :)) , yess awu, dulu mcm ambil ringan bh isu couple ane >.< astaghfirullah ... back to sunnah yea? insya Allah we'll meet the imam :') ....

"Perempuan yang baik utk lelaki yg baik, lelaki yang baik utk perempuan yg baik..." (An-nuur) :')

Amiin Ya robbal 'alamiin .. :))))