About Me

My photo
Brunei
Hidup adalah Tanggungjawab. Bukan untuk dunia, tapi untuk DIA

Pages

Wednesday, 14 December 2011

...Alhamdulillah.... "guru oh guru"

Hari ini 15hb Dec 2011 ....

Jam 7 pagi aku sudah bertolak dari rumah untuk menuju ke suatu tempat yang telah dijanjikan pada hari sabtu lepas.... iaitu JabaTan Sekolah-Sekolah. Di Jalan Ong Sum Ping.... untuk menghadiri satu sesi temuduga bagi jawatan sebagai

GURU RELIF....

Pagi yang hening ku hiasi dengan senyuman di wajahku semasa memandu, lebih-lebih lagi saat melihat PELANGI muncul di pagi hari!! Indahnya ciptaan tuhan :DDD Ehmm hatiku terdetik "mungkin satu petanda dan permulaan yang baik kerana sang pelangi sudi menyapa aku pada awal2 pagi" :DDD


Sesampai di sana, aku pun mencari tempat letak kereta, nasib baik aku jalan awal sikit, tak lah susah sangat nak cari tempat letak kereta~~


Tidak lama kemudian, berbekalkan kalimat Bismillahirrahmanirrahim... aku mula mengatur langkahku satu persatu untuk menuju ke tingkat 4 bangunan tersebut...


Saat kaki ku mula melangkah di kawasan lantai 4 itu, aku ternampak seorang perempuan sedang menunggu di salah sebuah bilik yg pintunya separuh terbuka..... ternyata Nadhirah!! hehe temanku sudah sampai terlebih dahulu daripada aku rupanya~~ Semangat nampak~~ Alaa, kan kalau awal lebih banyak rezeki :DDD


Pendekkan cerita, salah seorang pegawai yg bertugas di situ telah memberi kami satu tugasan penting.... kami disuruh menjawab satu soalan berbentuk esei dalam bahasa inggeris, Pilih 1 daripada 4 soalan..... Ehmm 4 soalan yg agak mencabar....

Aku pun memilih soalan pertama, ianya berkaitan tentang The effectiveness ways of teaching that the teacher should do ,ehm lebih kuranglah, tak ingat the exact soalan hehe...


So yea kami diberi masa selama 30minit utk menyiapkannya, Alhamdulillah nasib boleh buat :)


Lepas siap, kami disuruh masuk ke bilik sebelah, sebelum sesi temuduga bermula. Sementara menunggu, tak sangka ada pulak sesi "Pre-interview" hehehe, kebetulan ada salah seorang kakitangan disana sedang duduk membaca suratkhabar, ternyata bekas guru sekolah tempat Nadhirah pernah menuntut.... Macam2 isu menarik yg cikgu tu timbulkan, iaitu isu pengangguran, isu disiplin kanak2 remaja zaman sekarang, sekurang2nya "perbincangan" itu berguna jugak untuk sesi "pemanasan" sebelum di temuduga XD


Ok, now! Aku adalah peserta kedua dipanggil untuk temuduga, out of 7 candidates :DD

Aku pun mula masuk ke bilik temuduga, agak gementar jugak, tapi entah kenapa, saat melihat wajah2 penemuduga itu,rasa gementar itu mula beransur surut, mereka memberi "Environment" yg selesa, jauh berbeza dgn sesi temuduga untuk jawatan lain yg pernah ku alami , syukur Alhamdulillah sekali lagi, :D


Biasalah pada awalnya pengenalan diri, kemudian aku diberi tugasan untuk membaca satu artikel yg terletak di atas meja, cuma 2 paragraphs yg disuruh baca,

Lepas tu,soalan SEBENAR pun bermula~~

"Memilih cikgu hanya sebagai Last Resort?" wow soalan agak panas hehe, soalan yg cukup berkaitan dgn artikel yg dbaca, isu kebanyakan graduan hanya memilih guru sebagai Last Resort!! Ehm I shud say it is my FIRST RESORT!!! aku jawablah dengan penuh keyakinan, pelbagai jawapan yg tdk dirancang sudah terkeluar dgn lancar Alhamdulillah :)


Soalan seterusnya, klw tak silap.... "Apa yg dayang selalu lakukan di masa lapang???" haha suka sangat soalan ni XDDD, Apaaa lagiiiiii ,aku pun tak bagi chance!! XD salah satu yg menarik perhatian mereka ialah apabila ku memberitahu aku pernah menghasilkan satu novel islam untuk dipertandingkan dan pada masa ini sedang menghasilkan satu lagi novel yg baru, ehm insya Allah moga2 siap tahun ni! :D


Kemudian beralih pula pada soalan tentang pengalaman Teaching Practice yg pernah kmi lakukan sewaktu semester terakhir di ubd.... Satu soalan yg agak di luar jangkaan...
"Kenapa memilih sekolah menengah arab perempuan" sebagai tempat untuk ku menjalani kursus Teaching Practice? , jujur je lah, :) , cuma nak mengalami suasana baru macamana rasanya berada dalam "Single sex school" kerana dahulu aku sudah pernah mengalami belajar dalam suasana "Co-ed school" , so yea so on and so on , Alhamdulillah again, :)


Soalan BESAR yg terakhir adalah mengenai pendapatku tentang SPN21 (sistem pendidikan negara abad ke-21) yg mula mengambil tempat sepenuhnya di Brunei pada tahun lepas,

Soalan ni agak berat tapi alhamdulillah "homework" yg dbuat mmg bnyk membantu dan pengalaman yg ada cukup berguna, Experience is really the best teacher :)

Aku pun mengeluarkan hujahku dimana dgn sistem baru ini, kita beralih dari cara "Traditional method of teaching" kepada "Constructivist method of teaching" where students can be able to construct the knowledge by themselves ... because I believe ...

"I see, I Forget. I Listen, I remember but when I do, I will understand" and this quote really really put some smiles on their faces :DDDD Thanks Allah! :DDDD


Lepas tu aku memberitahu betapa bertuahnya pelajar sekarang kerana berbeza pda waktu dahulu, sbagai contoh subjek Matematik, kita cuma main hafaaaaaaaaal je the formulae rather than cuba nak faham ehm, takde "peluang" nak "kaji" the formulae brbanding sekarang yg memakai sistem pendidikan seperti ini,

Hehehe aku terketawa saat salah seorang penemuduga mengiyakan pendapatku dan bercakap

"Awu ih, kalau inda... Mesti dayang Dapat DISTINCTION kali maths dayang dulu kalau bkn Credit" dia bergurau ehhehehe, dalam hatiku bckp, MUNGKIN?? :PPP dpt credit pun dh bersyukur alhamdulillah :))))



So yea i think dats all i wanna share :DDDD....

Overall... The interview was REALLY REALLY GOOD....., and...

I Love To be A Teacher!!! teeeheee :DDDD


"Ya Allah... Jadikanlah ini satu permulaan yg baik" :) ...

I Believe Allah knows better :) ... Walaupun dah setahun mencari pekerjaan, tp ianya di isi dgn perkara yg bermanfaat dan berfaedah, penantian bukanlah satu perkara yg menyakitkan :DDD


I'm happy today :) , smpy jari terkerat sebab nak kerat buah utk mak pun masih tersenyum XD


Waiiitt..... CIKGU IJA!!! Hope You Read This! :DDDD


2 comments:

Adyn Adynda said...

OMG..that was so good sugar!!!! :D :D baru ku terbaca ni blog mu ah..baru berpeluang.hehehe :D :D ur interview was waaaaaaaaaaaaaaay different from mine! hohoho. all the best!!!!!!! :D xoxoxoxoxo

Lensa Syuna said...

heheheehe thankssss madu!!!! tho the questions sound "formal" but being asked in "informal" way XDDDD and no pressure at all!! :DD