About Me

My photo
Brunei
Hidup adalah Tanggungjawab. Bukan untuk dunia, tapi untuk DIA

Pages

Monday, 27 January 2014

HEBATNYA ALLAH!

27 Januari 2014


Bismillah……


Rasanya jantungku sekarang ini dipenuhi seluruh caj positif yang mengalir terus ke seluruh pembuluh darah. Aku tidak boleh lengah. Sementara semuanya masih terasa "Hangat" , semoga semua ini bukan sekadar "hangat2 tahi ayam"! tolong tidak! katakan tidak pada semua kegagalan dan ketidakyakinan!


Mari aku cerita :DDDD ….. HEBATNYA ALLAH!! HEBAT HEBAT HEBAT!

Berkejaran seluruh tubuhku dibuatnya :D , mahu dijadikan cerita (yang pasti semuanya sudah tertulis dalam ilmu ALLAH yg HEBAT itu )

Tadi petang aku memulakan sesi petang bertugas sebagai guru seperti biasa, hariku biasa-biasa saja, tiada kelas petang tapi mesti siapkan kerja yang lain. Tapi semuanya jadi LUAR BIASA apabila aku periksa seketika message melalui whatsApp group, aku memang maklum dari mula bahawa memang petang ini ada ceramah MOTIVASI MENGHADAPI PEPERIKSAAN yang diadakan di KUPUSB bangunan sebelah dgn bangunan sekolah tempatku bertugas, yang turut dihadiri oleh beberapa orang guru2 dan semua murid Upper 6 dari sekolahku….


Selamba je lah tak kisah sangat pun, Motivasi untuk pelajar kan? buat apa aku nak kecoh mahu ikut serta (dushes) lagi pun aku tak dijemput… (tutup muka) …

POINT aku disini, waktu baca message dan tengok GAMBAR yg di post oleh one of my friends yg ada dsana, MASYA ALLAH , hanya ALLAH saja yg tahu perasaanku di saat mengetahui siapa SPEAKER yg dijemput untuk ceramah motivasi itu!!

Seorang yang aku kagumi kejayaannya, yang aku hormati peribadinya, yang aku jadikan salah seorang daripada role model ! Ya Allah, sungguh semenjak akhir-akhir ini , sejujurnya, diri ini mula "down" dengan ujian hidup yang tidak pernah berhenti yang selalu saja aku terlewat menyingkap hikmahnya, ujian yang pastinya tanda KASIH ALLAH pada hambaNya :'DDD , aku patut bersyukur, kamu patut bersyukur dengan ujian Allah!

Dan Engkau Maha Memberi ya ALLAH! Engkau beri aku HARI INI ….

Allah beri aku peluang untuk bertemu dengan manusia hebat ini! maha Hebatnya Engkau Ya ALLAH!! dia adalah Dr. Haji Fadzilah Kamsah!! Sungguh tidak aku sangka hari ini hari BERTUAH

Aku tidak membuang masa di saat mengetahui bahawa masih ada seats yg kosong DI SANA, tanpa berlengah aku turun jumpa pengetua dan minta kebenaran sama ada bolehkah aku ikut serta (jam sudah menunjukkan 2.20ptg, acara itu sudah bermula pada jam 2) i believe it's never too late to do a decision!!!

And ALHAMDULILLAH pengetua benarkan! dan aku ZOOM DENGAN SENYUMAN !!

Sesampai di sana, masya Allah memang penuhlah dewan! kawan aku sesama cikgu yg sudah dr mula berada di sana pun tunjukkan aku tempat duduk barisan 3 dari hadapan, malu sikitlah pasal kena merempuh ratusan orang ehehe…..


SEKARANG ini aku hanya mahu KONGSI ILMU agar suatu hari nanti kubur Insan yang hebat ini akan terang benderang, ini yang dia inginkan, Allah merahmatimu Dr. :') , Ameen Ya Allah… sungguh ilmu ini melimpah ruah, izinkan aku berkongsi sebahagian yg sempat ku semadikan di hati, di jiwa dan di buku harian…..


Disebabkan aku terlewat, aku rugi beberapa poin yang disampaikan oleh Doktor, sungguh rasa rugi, tapi leeeebiiih rugi daripada TIDAK HADIR! :D

Walaupun ini ceramah khas untuk para pelajar yang ingin menduduki peperiksaan tapi jujur aku lihat semua isi ceramah itu sarat dengan ilmu yang boleh dipraktikkan oleh setiap orang kerana hidup ini sendiri adalah medan peperiksaan… kan? :)


Isi ceramah: (dari waktu aku sempat menjejak ke dewan, maaf aku ketinggalan poin sebelum aku hadir)


1- Bagaimana mahu tahu sama ada diri kita ini BAIK atau TIDAK di mata ALLAH?
Ini ada hadithnya (maaf aku tidak sempat catit perawinya) ….

Jawapan: ALLAH akan kata kita baik , bila orang sekeliling kata kita baik.

*Sama-sama kita muhasabah dan cermin diri ye :)


2- Dapat ilmu TERUS AMAL!

Kenapa?

Jawapan: Ilmu yang kita dapat DALAM MASA 48 JAM … JIKA TIDAK DIAMALKAN, semuanya akan dipadamkan oleh Allah!!*Jangan rugikan diri sendiri!

3- CABARAN 48 JAM!!

Kenapa kita perlu berubah? Hijrah kepada kebaikan!

Jawapan: Kerana kita ingin meraih kasih Allah, dan juga kasih manusia :) , indah kan?

"Orang yang DUA HARI BERTURUTAN tidak berubah, pasti menuju ke arah kegagalan!" (Hadith riwayat Dailami"

BAGAIMANA MAHU BERUBAH?

Semuanya bermula dari qalbu, sekeping hati yang Allah ciptakan di mana letaknya niat.

Kenali diri untuk berubah. Kenali masalah diri,  untuk berubah.

OUR CURRENT PROBLEM IS:

- current HEART  (HATI KOTOR)
- current THINKING (FIKIRAN KOTOR)
- current ACTION (AMALAN SALAH)

Oleh itu, rawat hati, kerana hati yang baik akan menghasilkan peribadi yang baik juga.

MAAFKAN orang sebelum tidur! (nasihat untuk diriku sendiri semoga terus istiqamah!)

"Maafkan orang sebelum tidur akan membuka pintu syurga, menutup pintu neraka DAN membuka pintu rezeqi!"

Mulai hari ini mari kita semua istiqamah dalam melakukan solat sunat taubat (dan witir) , kenapa pula tidak perlu untuk solat sunat taubat? bersih sudahkah diri kita daripada dosa? Rasulullah yang maksum dijamin syurga juga beristighfar 70kali sehari semalam! Ayo kawan2! Mari kita sama-sama istiqamah dalam mencari redha Allah, kita hamba hanya mengharap ehsan dari Allah.


4- Tips MUDAH FAHAM & MUDAH INGAT :

Belajar dengan NIAT supaya dapat faham & TOLONG ORANG untuk FAHAM. Dengan izin Allah yang Maha Pemurah, yang Maha Luas IlmuNya, Allah akan beri 10 KALI GANDA kefahaman & daya ingatan!

MARI KITA COBA!

5- Tapak tangan KANAN kita nampak bentuk 18 dalam tulisan Arab.. kan? :) Maha Suci Allah,

Kajian sains membuktikan tangan kanan kita ada 18 jenis enzymes yang membantu sistem penghadaman! Masya Allah!

Tangan KIRI pula 81 kan? :) , untuk guna apa? dah tau dah kan? :P , 81 pun ada penjelasan saintifik, ianya mampu MEMBUNUH SEMUA BAKTERIA yang kita sentuh. ALLAHU AKBAR!!!


6- KENALI DIRI untuk KENALI ALLAH

Untuk kita mengeluarkan kehebatan yang ada dalam diri. Apa yang kita FIKIR adalah DOA , apa yang kita SEBUT adalah DOA!!

Hadith kudsi, ALLAH berfirman "AKU BERTINDAK SEBAGAIMANA YANG DIFIKIRKAN OLEH HAMBAKU"

Ini sudah terang lagi berlampu spotlight! Kita mesti sentiasa bersangka baik pada Allah! Kita fikir baik maka hasilnya akan baik, kita fikir negatif, hasilnya juga akan negatif! Hebatnya Allah!!

"Pasang NIAT, DOA, USAHA!"

Bukankah Allah itu Maha Memberi?? YA!

Kita mohon pada Allah, mohon , mohon dan mohon.

Tapi ingat….

"Kita boleh memohon apa yang kita MAHU, tetapi Allah akan PERKENAN apa yang kita PERLU, BAIK & LAYAK kita dapat" :) , again, kenalah DOA dan USAHA, taati perintahNya  :) dan yang penting Tawakal pada Allah!


7- Boleh amalkan (for me bagus ni tips untuk before interview :D)

Baca "Ya 'Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir!" … in sya ALLAH semua akan berjalan lancar, kan Doktor kan? :D , kerana kita tidak perlu takut sebab KITA ADA ALLAH, KITA ADA ALLAH!

******


Mungkin setakat itu saja di antara isi2 bermanfaat yang aku mampu kongsikan, moga ilmu ini akan terus mengalir dan menjadi amal jariah buat Dr. Fadzilah Kamsah sendiri, Ameen ya Allah …


Sesi Peribadi:


Alhamdulillah, terima kasih ya Allah kerana tunaikan impianku selama ini ingin bertemu salah seorang insan berjaya ini, i would be happy if Dr. dapat baca ni because i dont know how to explain my happiness.

You give me so much inspirations, you motivate people, you open my mind dengan izin Allah yang hebat.

Allah gives this opportunity at a very RIGHT TIME , di saat aku hampir terkandas dalam memahami erti sebenar BERJAYA DUNIA AKHIRAT…….

Hehe Dr.Fadzilah kata tadi…. orang yang nama LIYANA ni punya erti nama KELEMBUTAN tapi bnyk yg dia kenal "kasar" , pecah ketawaku, memang sentap dan terasa lah kan, :P ,

And the moment waktu Dr. tanya "siapa dalam dewan ni nama Liyana" …. angkat jelah, THEN doktor suruh aku angkat tangan kiri, dia tengok tapak tangan, Dr. pakar psikologi, bukan tukang tilik ye (jangan salah faham) …


Dia kata…. "keras ni orangnya, samseng" …. ek?? haahhahhahaha dushes, pecah tembelang, satu dewan tahu! hahahaha! … tapi "tapi boleh juga dipujuk" ….erk erk ehm kot…? :P kalau kena cara memang bolehlah…. :P


Again, alhamdulillah, kalau boleh banyak yang ingin aku bicarakan dengan doktor, byk ingin ku soal… tapi tidak mengapa, aku bersyukur kerana ceramah ini sungguh memberi aku impak yang luar biasa…..


… Terima Kasih Doktor kerana menjadi sumber inspirasi, teruskan dakwahmu dalam memotivasi manusia yang mudah lupa…. Moga hidupmu sentiasa mendapat rahmat dunia dan akhirat bersama keluarga yang tercinta…Allahumma Ameen

"Manusia merancang, Allah merancang, Perancangan Allah LEBIH BAIK" :)

-LIYANA- 24-07-
No comments: